Cum ar trebui gestionați banii în cuplu?

bani  foto   Shutterstock jpg

Banii sunt principala problemă pentru care cuplurile căsătorite se ceartă și este a doua cauză principală a divorțului, după infidelitate, spun statisticile. Ce este de făcut pentru a nu se ajunje aici?

În relații, în ciuda multor lucruri comune, puteți avea puncte de vedere foarte diferite când vine vorba despre bani.  Cultivarea unei căsnicii solide necesită timp și intenție din partea amândurora. Poate fi un proces incomod sau chiar frustrant să discutați despre bani, dar astfel de discuții vă pot ajuta să vă creați o viață pe care o iubiți împreună. Și este foarte util să previi problemele, folosind câteva strategii.

Un cont bancar comun 

Unele cupluri cred că cel mai bun mod de a evita disputele este să țină conturi curente separate. Salariul lui intră într-un cont, al ei într-un altul și fiecare plătește facturile separat. Dar căsătoria este un parteneriat. Nu mai sunt „banii lui și ai ei”, „doi devin unul”. Separarea banilor și împărțirea facturilor funcționează mai rar decât a pune toți banii la un loc și a-i privi ca un întreg.

Discută despre sitlul de viață al fiecăruia

În vreme ce unul dintre parteneri are preferinţe pentru magazine ieftine, partenerul lui, dimpotrivă, preferă mărcile de lux. Iar dacă aveți un venit care nu susține astfel de preferințe, va fi o problemă. Dacă unul dintre voi are gusturi mai scumpe, este nevoie să facă un compromis pentru că stilul tău de viață trebuie să se alinieze cu venitul tău real, nu cu ceea ce ți-ai dori să ai.

Recunoaște diferențele de personalitate

Mentalitatea fiecăruia legată de bani este diferită, iar contrariile tind să se atragă. Sunt șanse ca unul dintre voi să fie mai econom, iar celălalt mai înclinat să cheltuiască. Așdar, dacă te pricepi la bani, nu ține toate detaliile finaciare pentru tine. Folosește-ți cunoștințele, oferă critică și încurajare pentru că sunteți amândoi în aceeași echipă, iar diferențele de personalitate trebuie să formeze o echipă mai puternică și mai unită.

Diferențele de salarizare

În majoritatea cuplurilor, unul câștigă mai mulți bani decât celălalt. Din acest motiv, cel cu salariu mai mare ar putea crede că este cel care întreține familia și este îndreptățit să aibă ultimul cuvânt. Iar această mentalitate poate crea multe probleme în relație. Indiferent cât câștigi, eşti în echipă și trebuie să te comporți ca atare. Nu este al tău sau al meu – este al nostru. Nu există niciun motiv pentru a deține un venit mai mare peste capul celuilalt. Ești în aceeași echipă. Începe să te comporți ca atare.

Arată fidelitate finaciară

Să ascuzi bani deschizând un cont bancar secundar poate fi considerat un act de „înșelăciune”. Același lucru este valabil și dacă ai un card de credit de care partenerul nu știe nimic. Este esențial să fii deschis și sincer cu privire la economii sau carduri de credit. Angajează-te în obiective financiare comune și amintește-ți zi de zi că este o alegere care să aliniază ca familie!

Stabiliţi împreună priorităţile și așteptările

Vreţi o casă cu credit şi aveţi nevoie de avans? Stabiliţi împreună cât economisiţi şi la ce cheltuieli aţi putea renunţa. Aveţi copii minori şi doriţi să le asiguraţi stabilitate financiară? O soluţie ar fi conturile de economii pentru copii, pe care majoritatea băncilor le au.

Când vine vorba de bani și relații, așteptările nesatisfăcute pot provoca multe conflicte. Cel mai rapid mod de a te simți neîmplinit și nemulțumit este atunci când te aștepți să meargă lucrurile într-un anumit fel, dar realitatea va fi  diferită.

Nu lăsa așteptările tale nerealiste să deschidă calea pentru probleme în căsătorie, ci comunică despre ceea ce-ți dorești.