5 motive să consumi hummus mai des
Este făcut din năut, tahini (pastă de semințe de susan), ulei de măsline, lămâie și usturoi, perfect de consumat cu legume proaspete sau întins pe o lipie caldă. Iată 5 motive care te vor convinge să adaugi humusul în alimentația ta.
O sursă valoroasă de fibre
Hummusul este făcut din năut bogat în fibre. Aceste fibre nu doar că te ajută să te simți sătul, dar și sprijină sănătatea intestinului tău. Ele stimulează creșterea bacteriilor benefice în intestin, ceea ce îmbunătățește sănătatea digestivă.

Hummusul este bogat din punct de vedere nutritional. Foto: Shutterstock.
Ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge
Năutul și alte leguminoase au un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că energia lor este eliberată treptat. Asta ajută la menținerea unui nivel stabil al glicemiei, fiind benefic pentru gestionarea diabetului sau prevenirea fluctuațiilor bruște de zahăr din sânge.
Poate proteja sănătatea inimii
Hummusul este bogat în grăsimi sănătoase mono-nesaturate, provenite din uleiul de măsline și semințele de susan. Aceste grăsimi, împreună cu fibrele din năut, pot reduce colesterolul LDL („colesterolul rău”) și riscul bolilor cardiovasculare. Totuși, dacă cumperi hummus din magazin, verifică eticheta, unele produse conțin uleiuri mai puțin sănătoase, cum ar fi cel de floarea-soarelui.
Ajută la gestionarea greutății
Vrei să-ți menții greutatea sub control? Hummusul poate fi aliatul tău. Năutul conține un tip de amidon numit amiloză, care este mai rezistent la digestie. Acest lucru înseamnă că organismul tău absoarbe mai puține calorii din năut, ceea ce poate contribui la menținerea unei greutăți sănătoase.
Bogat în ingrediente antiinflamatorii
Ingredientele clasice din hummus: năutul, semințele de susan și uleiul de măsline au proprietăți antiinflamatorii. Uleiul de măsline extravirgin, de exemplu, este cunoscut pentru efectul său antiinflamator, similar cu cel al ibuprofenului.
Este hummus-ul bun pentru toată lumea?
Deși este un aliment sigur pentru majoritatea oamenilor, dacă ai alergie la năut, semințe de susan sau usturoi, ar trebui să-l eviți. În plus, fii atent la etichetele hummus-ului cumpărat din magazine, unele pot conține aditivi.
Sursa: BBC Good Food